smírčí kámen

křížový kámen
Smírčí křížový kámen v Pustiměři byl, podle vyryté datace, zhotoven v r. 1553 z dnes již neznámého důvodu. V r. 2004 byl Ministerstvem kultury prohlášen kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko Smírčí kříže a kameny byly kamenné kříže nebo motivy kříže vytesané do kamene, které se stavěly nejčastěji na místě, kde se stal hrdelní zločin či tragická událost. Smírčí křížový kámen v Pustiměři byl podle vyryté datace zhotoven v roce 1553 z dnes již neznámého důvodu. V roce 2004 byl Ministerstvem kultury prohlášen kulturní památkou jako významný hmotný doklad spirituality a smířlivého postoje a myšlení člověka v nejbližším okolí a krajině.
Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz/?ele a další, 7.10. 2018