Hrady.cz
Barokní kostel postaven v letech 1682 – 1684. Kostel jednolodní s trojboce uzavřeným presbytářem a s obdélníkovou sakristií. V západním průčelí hranolovitá věž s cibulovou bání. V kostele dvě kaple, Panny Marie a sv. Michala. Před kostelem socha sv. Jana Nepomuckého.
Kostel sv. Víta v Dolní Krupé
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Obec Dolní Krupá leží 6 km severně od Havlíčkova Brodu a 8 km jihozápadně od Chotěboře. Obcí prochází silnice II/344 spojující Havlíčkův Brod s Chotěboří a také silnice III. třídy. Východně od obce vede železniční trať č. 238 Havlíčkův Brod – Pardubice. Nejbližší železniční stanice je ale v obci Rozsochatec, vzdálené asi 2,5 km. Kostel sv. Víta stojí v centru obce a díky své věži je nepřehlédnutelný.

historie

První zmínka o obci Dolní Krupá pochází z roku 1283. Již v roce 1307 zde byl postaven první dřevěný kostelík, později přestavěn renesančně. Barokní kostel byl postaven mezi lety 1682-1684 za Jana Jeronýma z Löwenfelsu. Z předchozí renesanční přestavby ze začátku 17. století zůstala zachovaná ojedinělá pohřební kaple sv. Michala. O bohatou výzdobu zdejšího kostela se pak postaral baron Tadeáš Schonowitz. Roku 1892 při velkém požáru oheň zničil

popis

Kostel sv. Víta je jednolodní, obdélníková stavba s trojboce uzavřeným presbytářem a při severní straně s obdélníkovou sakristií. V západním průčelí stojí hranolovitá věž s cibulovou bání. Vstup do kostela je z jižní strany čtvercovou předsíní křížově zaklenutou s lunetami. Kostelní loď je obdélníkového půdorysu, zaklenuta valeně s lunetami. Klenební pasy svedeny do pilastrů s hlavicemi a patou. Na západní straně lodi kruchta. Prostor pod

Havlíčkův Brod  (HB)
    Dolní Krupá