evanjelický kostol, Nitrianska Streda
Současný evangelický kostel byl postaven v r. 1748 zásluhou Vavřince Zerdahelyiho. Později byl chrám upraven a v roce 1811 byla postavena věž. Poslední větší rekonstrukce proběhla v letech 1990-1991. Součástí areálu je stará a nová fara.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Nitrianska Streda (maďarsky Nitra-Zerdahely) leží na západním Slovensku, na severu Nitrianského kraje v okrese Topoľčany asi 4 km od okresního města na levém břehu řeky Nitry. V obci jsou dva veřejnosti nepřístupné zámky (kaštiele): klasicistní kaštieľ z 19. století a renesančně-barokní kaštieľ z 16. století. K dalším památkám patří dva kostely s farami: římsko-katolický klasicistní farní kostel sv. Filipa a Jakuba z l. 1785-1790 a evangelický kostel z r. 1748, který je přístupný v době konání bohoslužeb. Celý areál evangelického kostela se starou a novou farou je sice oplocený, ale volně přístupný brankou.

historie

Evangelická církev v Nitranské Stredě vznikla někdy v 2. polovině 16. století. Původně užívala zpustlý katolický farní kostel, který stál na horním konci vsi, na místě, kde v současnosti stojí kostel sv. Filipa a Jakuba. V roce 1670 byl chrám evangelíkům odňat. Šopronským sněmem, který se konal v roce 1681, bylo evangelíkům dovoleno mít v každé stolici dva dřevěné artikulární kostely a jeden stál právě v Nitrianské Stredě. Kde tento kostel stál,

Luděk Vláčil - zdroj:http://www.academia.edu, http://www.nitrianskastreda.sk/evanjelicka-a-v-.html a další, 4.10. 2018

popis

Kostel je jednolodní stavba obdélníkového půdorysu 24,5 x 13,1 m, s věží 4 x 4,9 m přistavěnou ke středové ose jihovýchodní fasády. Má klenuté sanktuárium a dřevěný trámový strop nesený šesti dřevěnými pilíři. Na oltáři je obraz Poslední večeře Ježíše Krista. Horní dřevěná část oltáře, vyzdobená bohatými řezbami, je doplněna obrazem sv. Trojice, po bocích stojí dva andělé, mezi nimiž je Boží oko. Na pravém boku oltáře je vyřezávaná podobizna

Luděk Vláčil - zdroj:http://www.academia.edu, http://www.nitrianskastreda.sk/evanjelicka-a-v-.html a další, 5.10. 2018

Slovensko
    Nitransky