Hrady.cz
Raně gotický kostel sv. Filipa a Jakuba z konce 13. století, přestavěn ve 14. a 15. století. Přístavba provedena v 16. a další úpravy ve 2. polovině 18. století. Zachovány gotické fresky. Kostel patří k nejstarším na Liptově.
kostol sv. Filipa a Jakuba pohled od jihu
Graficke pismenko Obec Liptovská Teplá leží 10 km východně od Ružomberoku. Nejstarší zpráva o obci pochází z r. 1264. Existenci teplianského sídliště je možné předpokládat už před 11. stoletím, patřilo k nejstarším v Liptově. V obci se nachází starobylý kostel, pozdně renesanční kaštiel (zámek) a v části Madočany klasicistní kaštiel (viz samostatné heslo).
WikkipadiE, Jaroslav Špiroch, 2.10. 2018

historie

Nejstarší zpráva o tomto raně gotickém kostele pochází z r. 1354. Byl zasvěcen svatým Filipovi a Jakubovi. Raně gotické části tohoto kostela pocházejí z konce 13. století. Přestavován byl ve 14. a 15. století. Další přístavba proběhla v 16. (prostor lodi tehdy zaklenut klenbou, postaveny boční kaple a věž) a další stavební úpravy ve 2. polovině 18. století.
    WikkipediE, Jaroslav Špiroch, 2.10. 2018

popis

V cenném, barokně zařízeném interiéru kostela se nacházejí gotické detaily a fresky. Nástěnné malby jsou dílem Jozefa Hanuly. Budova fary je raně barokní z 2. poloviny 17. století

Slovensko
    Žilinský