Hrady.cz
Socha kavky odhalena v roce 2017 v rámci oslav 700 let od první písemné zmínky o obci. Kavka je obecním symbolem. Autor sochy Michal Olšiak.
Socha kavky v Sazomíně
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Sazomín najdeme 7 km jižně od Žďáru nad Sázavou a 20 km severně od Velkého Meziříčí. Obcí prochází silnice I/37 spojující Žďár nad Sázavou s Velkou Bíteší. Okolo obce vede železniční trať č. 250 spojující Havlíčkův Brod s Brnem. Železniční zastávku obec ale nemá, nejbližší je ve vzdálenosti 2 km v Ostrově nad Oslavou. Sochu kavky najdeme v centru obce, na levém břehu Oslavy proti kapličce.

historie

Autorem kamenné kavky je žďárský rodák Michal Olšiak. Sochař Michal Olšiak se narodil v roce 1978. Je autorem desítek soch, které se nacházejí zejména v jeho rodném kraji, ale i jinde v Česku a také v Německu či Itálii. Olšiakovy betonové skulptury jsou častým cílem výletů především pro rodiny s dětmi. Jenom v okolí Žďáru nad Sázavou se jich nachází přes dvě desítky. Jedná se o jednoho z nejznámějších sochařů a výtvarníků Žďárska. Socha kavky

technická památka
     Žďár nad Sázavou  (ZR)