Hrady.cz
Zbytky renesanční tvrze postavené v polovině 16. století rytíři Jesenickými z Janovic. Po připojení k Náměšti r. 1629 sloužila hospodářským účelům, později byla opuštěna a z větší části zanikla.
Pohled na tvrz

přehled dějin

Graficke pismenko Ves Jasenice vznikla snad již někdy v první polovině 13. století, jak dokazují dvě pozdně románské sakrální stavby datované rámcově do druhé poloviny 13. století – kostel sv. Klimenta na kopci nad vsí a kaple sv. Maří Magdaleny v jižní části návsi. Tato neobvyklá blízkost raných církevních objektů vzdálených od sebe vzdušnou čarou pouhých 300 m naznačuje existenci nějakého významnějšího osídlení, přesto však literatura předpokládá, že v tomto období nebyla Jasenice samostatným statkem. Poprvé se ves připomíná až r. 1353, kdy byla v držení pánů z Tasova, kteří drželi i podací právo ke kostelu. Roku 1409 je Jasenice poprvé zmiňována v přídomku Hynka ...

popis

Za zbytky tvrze je dnes považován čtyřboký útvar na severozápadní straně návsi obklopený kamennou ohradní zdí. V jižní části je zeď vzepřená opěrnými pilíři postavena na starším pravděpodobně středověkém základě. V areálu dvora byly při utilitárních výkopech odkryty zbytky masivního zdiva a sklepů, více o podobě tvrze by mohl říci teprve řádný archeologický výzkum.

Třebíč  (TR)
    Další tvrze