Hrady.cz
Kostel církve evangelické postaven v letech 1844 - 1847. Modlitebna bez věže postavená dlouho po tolerančním. Postavena na kraji obce, obklopena hřbitovem. Obdélný půdorys lodi, půlkruhové presbyterium. V ose kostela v jeho závěru kazatelna. Kostel památkově chráněn od r. 1963.
Evangelický kostel v Horní Krupé
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Horní Krupá leží 8 km severně od Havlíčkova Brodu a 11 km jihozápadně od Chotěboře. Obcí procházejí pouze silnice III. třídy, vlakové spojení zde není. Autobusy je spojení do Chotěboře a do Havlíčkova Brodu. Evangelický kostel najdeme na západním konci obce, u silnice vedoucí do Olešné a Skuhrova.

turistické

Zděná jednolodní toleranční modlitebna bez věže je situována za obcí. Z obdélného půdorysu lodi vystupuje půlkruhové presbyterium. Průčelí s předstupující obdélníkovou předsíní je členěno pilastry a završeno trojúhelníkovým tympanonem. Klasicistní kostel je podélný, jednolodní, orientovaný. V průčelí vystupuje z půdorysu lodi obdélníková předsíň. V přízemí dvoukřídlé výplňové dveře s rovným žulovým portálem, v nadpraží s dvěma profilovanými

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1283. Kostel církve evangelické byl postaven v letech 1844 až 1847. Vysvěcen byl 30. 10. 1847. V roce 1872 byl u kostela zřízen nový hřbitov. Toleranční modlitebna bez věže postavená poměrně dlouho po tolerančním patentu se vyznačuje pro tento typ staveb neobvykle bohatou architektonickou rozmanitostí. V souladu s tolerančním patentem je modlitebna postavena na kraji obce, obklopena hřbitovem. Většina

Havlíčkův Brod  (HB)
    Horní Krupá