Hrady.cz
Tvrz založena rodem de Burgh/Burke někdy v 15. či 16. stol. Od 17. stol. v majetku rodu Gregory. V roce 1916 ji koupil básník Vilém Butler Yeats. Dnes v majetku státu a otevřena veřejnosti jako památník básníkova odkazu.
Tvrz od severu.
Graficke pismenko Tvrz Ballylee stojí na levém břehu říčky Streamstown v hrabství Galway na západě Irska, asi 5 km severovýchodně od města Gort. Do Gortu je možno dojet vlakem nebo autobusem na trase Galway – Limerick. Tvrz je dnes známá pod jménem Thoor Ballylee (věž Ballylee) nebo také jako Yeatsova věž (Yeats Tower) podle slavného básníka Viléma Butler Yeatse, který v ní žil v letech 1916-1929. Právě díky jeho odkazu je dnes věž udržovaná a otevřená veřejnosti. V okolí je možné objevovat ponorné řeky, k tomu je ale zapotřebí turistická mapa Ordnance Survey číslo 52. Říčka Streamstown je také ponorná. Její ponor je přibližně 1 km od tvrze. Po povodních bývá tvrz čas od času ...
Pavel Semple, 26.9. 2018

historie

Tvrz byla založena rodem de Burgh/Burke někdy v 15. či 16. stol. V roce 1585 je uváděna v knize Connachtu (Book of Connaught) jako hrad Islandmore v Ballylee. Majitelem byl v té době Eduard Ulick de Burgo. Rod Burke byl silně poirštěný anglonormanský rod, který přišel do Irska v době normanské okupace ke konci 12. stol. Jako katolíci byli v 17. stol. anglické koruně stejně nepohodlní jako Irové. Během reformace v 17. stol. tak o své majetky

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule), 26.9. 2018
    Vilém Butler Yeats
    Vilém Butler Yeats (1865-1939) byl irský básník a významný propagátor irské literatury. Narodil se v dublinském předměstí Sandymount do bohaté protestantské rodiny. Jako protestant vyrůstal v době, kdy irští katolíci postupně obnovovali kontrolu nad svou zemí. Vilém i jeho rodina plně podporovali národní obrodu Irska. To ale zároveň znamenalo ztrátu dominantní pozice protestantské menšiny. Irský nacionalismus byl naštěstí založen na principu

popis

Ballylee je druh tvrze v Irsku a Británii známý pod označením věžový dům (tower house). Věžový dům je obdélný nebo čtvercový donjon (obytná a obranná věž). Tento druh tvrze se stavěl od 15. do 17. stol. Angličtina nemá slovo pro tvrz a tak jsou všechny tyto stavby označovány jako hrady. Věžové domy zpravidla stály v ohrazení, někdy kamenném, označovaném slovem ‘bawn’. Mohly ale stát i volně bez vnějšího opevnění. Konzervativní odhad celkového

Občerstvení, WC, Parkoviště, Samostatné prohlídky
    Irsko