Hrady.cz
Starý kamenný dvouobloukový most při zaniklé silnici. Technická památka mostního stavitelství. Pochází z 16. století. Most vyzděný z lomového kamene. Drnová mostovka s pilířovým zábradlím. Most památkově chráněn od r. 1963.
Starý historický most u vsi Utín, součásti města Přibyslav
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Utín najdeme 10 km jihovýchodně od Havlíčkova Brodu a 4 km západně od Přibyslavi. Severně od obce vede železniční trať č. 250, která spojuje Kolín přes Havlíčkův Brod s Brnem a je zde zastávka Stříbrné Hory. Kamenný most přes řeku Sázavu se nachází u tzv. Štukhejlského mlýna, 600 m jižně od železniční stanice Stříbrné Hory, v katastru vsi Utín, která je částí města Přibyslav.

popis

Starý kamenný dvouobloukový most při zaniklé silnici u mlýna Štukhejl. Jedná se o technickou památku mostního stavitelství. Je dokladem staré středověké komunikace. Pochází z 16. století. Klene se přes řeku Sázavu v těsném sousedství mostu nového. Most je vyzděný z lomového kamene. Mostovka je drnová s pilířovým zábradlím po obou stranách. Most je památkově chráněn od roku 1963.

most
     Havlíčkův Brod  (HB)