Hrady.cz
Neobvyklá kaple sv. Jana Nepomuckého vystavěna r. 1824. Empírová stavba čtvercového půdorysu. Typická místní stavba. V průčelí tři oblouky arkády nesené sloupy s hlavicemi. Pod arkádami socha sv. Jana Nepomuckého. Čtyřboká věž kryta stanovou střechou. Památkově chráněno od r. 1963.
Kaple sv. Jana Nepomuckého v obci Kámen
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Obec Kámen leží 12 km západně od Chotěboře a 13 km severně od Havlíčkova Brodu. Obcí prochází silnice I/38 Kolín – Havlíčkův Brod – Jihlava. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Autobusy je spojení s Habry a Havlíčkovým Brodem. Kapli sv. Jana Nepomuckého najdeme v centru obce u hlavní silnice, která obcí prochází, po levé straně směrem na Havlíčkův Brod, na malé návsi.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1591. Neobvyklá kaple sv. Jana Nepomuckého byla vystavěna roku 1824. Nechal ji údajně postavit J. Voith ze Sterbeau. Typická místní stavba byla zbudována současně s někdejší poštovní stanicí.

popis

Kaple má představenou otevřenou předsíň s arkádami nesenou čtveřicí toskánských sloupů. V průčelí tři oblouky arkády nesené sloupy s hlavicemi, nad římsou uprostřed zdviženou obloukem. Pod arkádami umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Je to empírová stavba čtvercového půdorysu s čtyřbokou věží krytou stanovou střechou. Krytina plechová. Fasáda nově opravena roku 1988. Kaple je památkově chráněna od roku 1963.

Havlíčkův Brod  (HB)
    Kámen