Hrady.cz
Industriální architektura z let 1898-1899. Přízemní halová stavba obdélného půdorysu, krytá sedlovou střechou. Neomítaná fasáda provedena červenými lícovkami. Štíty na obou stranách nesou kamenné erby města Olomouce. Tržnice postupně přebudována na bufet a samostatné obchody.
Olomoucká tržnice
© Pavel Vítek 09/2018
Graficke pismenko Olomouckou tržnici najdeme cca 300 m jihovýchodně od olomouckého Dolního náměstí, půjdeme-li Kateřinskou ulicí. Nedaleko jihozápadním směrem je tramvajová zastávka Tržnice linek 1, 3 a 7. Ještě jižněji je bývalé hlavní olomoucké autobusové nádraží, kde stále ještě zastavuje celá řada autobusů spojující Olomouc např. s Prostějovem, Lutínem, Malou Morávkou, Náměští na Hané, Tovačovem a dalšími místy.

historie

Stará olomoucká tržnice je příkladem průmyslové architektury přelomu 19. a 20. století. Jedná se o industriální architekturu z let 1898-1899. Objekt byl navržen Městským stavebním úřadem.Tržnice byla postavena v roce 1899 pod vedením německého olomouckého stavitele Viktora Madera. I když byly v objektu provedeny různé dostavby, hlavní konstrukce a vzhled zůstal zachován. Objekt tržnice v původní podobě tvořila základní nosná železná konstrukce

popis

Přízemní halová stavba obdélného půdorysu, krytá sedlovou střechou s plechovou krytinou na hřebeni prolomenou dlouhým světlíkem. Neomítnutá fasáda je provedena červenými lícovkami. Delší strany fasády jsou členěny pravidelně devíti osami. V prostřední ose, zvýrazněné atikou zdobenou slepými arkádami a ve vrcholu koulemi, je umístěn hlavní vstup z Aksamitovy ulice. Kratší průčelí jsou trojosá. Členěna jsou, stejně jako delší strany, jen

technická památka
     Olomouc  (OL)