Hrady.cz
Chátrající cihlový sloup kuželovitého tvaru, postavený asi v polovině 18. stol. na paměť knížete Adama Frant. Schwarzenberga, prvního držitele chýnovského panství z rodu, který tu prý rád obědval. Sloup je zanesen již na vojenské mapě z 2. pol. 18. stol. Od památníku se do kříže rozbíhají aleje.
Cihlový památník.
Graficke pismenko Vrch Homole (666 m n. m.) se nachází severovýchodně od Tábora a asi 6 km jižně vzdušnou čarou od Mladé Vožice. Je součástí tzv. Dubských vrchů, pásma kopců, které na severu ohraničují Pacovskou pahorkatinu. Jejich nejvyšší vrchol nese název Batkovy (724 m n. m.) a kolem něj byl r. 1994 vyhlášen Přírodní park Polánka. Park byl nazván podle gotické tvrze, jejíž zbytky jsou zachovány v osamělém hospodářském dvoře pod Homolí. Vrch Homole leží nad vedlejší silnicí spojující Dolní Hrachovice na silnici II/137 poblíž Mladé Vožice a Chýnov na silnici I/19. Na vrcholu končí červená turistická značka. Asi 200 m pod ním je turistické rozcestí Pod Homolí, kde setkávají tři ...
Jiří Špaček, 26.9. 2018

historie

Pomník se nachází na katastrálním území Dub u Ratibořských Hor. Kuželovitý sloup byl vystavěn na památku knížete Adama Františka Schwarzenberga (1680-1732). Jedná se o vzpomínku na prvního držitele chýnovského panství z rodu Schwarzenbergů, který tu prý rád obědval. Sloup je vyznačen již na vojenské mapě z druhé poloviny 18. století, je cihlový, z větší části pokrytý erodující omítkou. Na jeho jižní straně bývala pamětní deska o rozměrech 43 x

pomník, památník
     Tábor  (TA)