Hrady.cz
Kostel připomínán roku 1370. Stojí na návsi ve středu městyse. Roku 1845 ke kostelu přistavěna zvonice. Kostel jednolodní s tříbokým závěrem. Na severní straně přístavek sakristie. Hranolová věž zvonice završena lucernou s jehlanem. Kolem kostela hřbitov. Celý areál od r. 1970 památkově chráněn.
Kostel sv. Jakuba Staršího v Ostrově nad Oslavou
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Městys Ostrov nad Oslavou leží 10 km jižně od Žďáru nad Sázavou. Obcí prochází silnice č. 37, vedoucí z Pardubic přes Žďár nad Sázavou do Velké Bíteše. Nedaleko obce vede železniční trať č. 250 Havlíčkův – Brno a je zde nádraží Ostrov nad Oslavou. Obec má autobusy spojení nejen s místy, která leží nedaleko, se Žďárem nad Sázavou nebo Velkou Bíteší, ale i se vzdálenějšími, jako s Hradcem Králové, Třebíčí nebo Znojmem. Kostel sv. Jakuba Staršího najdeme na návsi v centru.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1356. Její status městyse z r. 1922 byl obnoven r. 2006. Kostel je připomínán již roku 1370, kdy byl pod patronátem kláštera ve Žďáru nad Sázavou. Areál kostela se nachází na mírně vyvýšené poloze na návsi, ve středu stávající zástavby. V letech 1672 a 1872 proběhly úpravy kostela. Roku 1845 byla ke kostelu přistavěna zvonice, která pak v 50. letech 20. století byla zvýšena o nástavbu s hodinami.

popis

Kostel je jednolodní s tříbokým závěrem. Boční fasáda je hladká s představenou obdélnou předsíní se segmentově zaklenutým vchodem. Předsíň zastřešena sedlovou střechou. Na severní straně kněžiště je umístěn přístavek sakristie s pravoúhlým vchodem. Nad vchodem obdélné okénko s pilkovou mříží. Kostelní loď je na severní straně o třech okenních osách, okna půlkruhově zaklenuta. Hlavní průčelí s pravoúhlým vchodem, nad ním jedna slepá okenní osa.

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Ostrov nad Oslavou
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Ostrov nad Oslavou

města Ostrov nad Oslavou.
    HistorieVes, doložená od r. 1365, byla povýšena na městys teprve 1. února 1922. Už od 17. století užívala na pečeti obrazu jelena a pod ním ještěrky. Toto znamení připomínalo erb vladyků z Radostína (1536 až 1609). Po svém povýšení na městys užívali Ostrovští starého znamení dále, ale bez určení barev, tedy vlastně jen jako pečetního znamení. Zda se pokládalo za znak, není známo.