Hrady.cz
Stavba pochází asi z 2. pol. 18. stol. Drobná kaple na téměř čtvercovém půdoryse. Mohutný vykrajovaný nástavec pro zvon. Zaoblená lehce vybraná nároží. Fasáda ukončena profilovanou římsou. Kazetové dveře ozdobeny otvory v podobě ptáčků. Památkově chráněno od r. 1967.
Kaple ve Studěněvsi
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Obec Studeněves leží 4 km západně od Slaného a 12 km severně od Kladna. Do obce vedou silnice III. třídy. Po hranici území obce vedou silnice I/7 Praha - Chomutov a I/16 v úseku Řevničov - Slaný. Železniční stanice na území města není. Autobusy je obec dostupná ze Slaného, Kladna a Nového Strašecí. Kapličku najdeme v centru obce pod silnicí vedoucí do obce Řisuty.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1372. Drobná kaple na téměř čtvercovém půdoryse a s mohutným vykrajovaným nástavcem pro zvon. Stavbu je možné datovat do 2. poloviny 18. století. Kaple stojí na návsi uprostřed obce. Je zapuštěná do svahu pod silnici na Řisuty.

popis

Studeněveská kaple je téměř čtvercového půdorysu. Z kamene a cihel zděná kaplička se sedlovou střechou je kryta taškami. Má zaoblená lehce vybraná nároží. Hladké boční fasády pročleňují jen malá kruhová špaletová okna, na každé straně po jednom. Fasádu ukončuje odstupňovaná jemně profilovaná římsa, která se ve střední ose průčelí segmentově zvedá. V ose průčelí je prolomen vstup zaklenutý stlačeným obloukem, lemovaný po stranách pilastry s

Kladno  (KL)
    Studeněves