Hrady.cz
Vodní nádrž o rozloze 40 ha vybudována v letech 1971-1973 na potoku Pstruhovci jako rezervoár pitné vody pro Dačicko, Slavonicko a Novobystřicko. Její břehy a hráz jsou proto nepřístupné.
Nepřístupná hráz vodní nádrže Landštejn
© Jiří Špaček, 08/2018
Graficke pismenko Vodní nádrž Landštejn byla vybudována jako rezervoár pitné vody. Byla proto umístěna do údolí potoka Pstruhovce obklopeného hlubokými lesy. Vstup na její hráz a břehy není dovolen. Přístupová silnička k hrázi odbočuje ze silnice spojující Staré Město pod Landštejnem s hradem na okraji lesa nad městysem, na jehož území leží prakticky celá, 2 km dlouhá vodní plocha nádrže.
Jiří Špaček , 14.9. 2018

historie

Vodní nádrž byla vybudována v letech 1971–1973 na potoku Pstruhovci v hlubokém údolí pod hradem Landštejnem, podle kterého získala svůj název. Vodní dílo slouží kromě protipovodňové ochrany především jako zdroj pitné vody pro Slavonicko, Dačicko a Novobystřicko. Ta se zde odebírá ve dvou výškových úrovních podle aktuální kvality. Hlavním účelem vodního díla je zajištění odběru pro úpravnu vody ve Starém Městě pod Landštejnem, zajištění

Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 14.9. 2018

technická památka