Hrady.cz
Pískovcové sousoší pochází z 18. století. Dílo z období dynamického baroka. Sv. Ludmila se sklání k malému Václavovi. Oba mají na hlavách knížecí koruny. Sousoší památkově chráněno od roku 1965.
Sousoší sv. Ludmily a sv. Václava ve Středoklukách
© Pavel Vítek 08/2018
Graficke pismenko Obec Středokluky se nachází 3 km severozápadně od severního oplocení pražského letiště Václava Havla. Autobusy je z obce spojení do Prahy-Veleslavína, Kladna a Slaného. Dva kilometry jihovýchodně se nachází železniční stanice Středokluky na trati č. 121, spojující Hostivici se Slaným. Sousoší sv. Ludmily a Václava najdeme v jižní části obce u silnice vedoucí do Kněževse a k letišti.

popis

Pískovcové sousoší sv. Ludmily a sv. Václava pochází z 18. století. Je osazené na vyšším hranolovém podstavci s odsazenou patkou a římsovou hlavicí. Dřík zdobí vykrajovaná zrcadla. Jedná se o kvalitní kamenosochařské dílo z období dynamického baroka a je variantou Braunova sousoší na Karlově mostě. Sv. Ludmila je zachycena ve výrazném kontrapostu, zdůrazněném bohatě nařaseným a rozevlátým pláštěm přetaženým přes hlavu. Sklání se k malému

socha, monument
     Praha-západ  (PZ)