Hrady.cz
Půlkruhová průjezdná barokní brána z konce 18. století. Brána vystavěna ze smíšeného zdiva, nevhodně opatřena železnými dvoukřídlými vraty. Po pravé straně navazuje na bránu menší branka. Stav brány je však velice špatný, havarijní. I přes žalostný stav je stále památkově chráněna již od roku 1987.
Barokní brána do dvora v Kojeticích
© Pavel Vítek 07/2018
Graficke pismenko Kojetice se nacházejí 2 km jižně od Neratovic, 14 km jižně od Mělníka a 12 km severně od severního okraje Prahy. Územím obce prochází silnice I/9 Praha - Mělník - Česká Lípa. Obec Kojetice leží na železniční trati 070 Praha - Mladá Boleslav – Turnov a je zde vlaková zastávka. Autobusy má obec spojení s Neratovicemi, Mělníkem i s Prahou. Brána do usedlosti se nachází asi 700 m od železničního přejezdu po pravé straně na silnici vedoucí do Čakoviček.

popis

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1271. Půlkruhová průjezdná barokní brána z konce 18. století je situována ve středu obce při hlavní silnici. Náleží k areálu velkého statku č. p. 10. který je v demoličním stavu. Brána je vystavěna ze smíšeného zdiva, po stranách půlkruhového vjezdu je naznačena pásová rustika. Fabiánová profilovaná mírně segmentově zvlněná římsa je ve vrcholu přerušena odstupňovaným klenákem. Mělká sedlová stříška je

technická památka
     Mělník  (ME)