Hrady.cz
Alžbětinský renesanční zámek postaven arcibiskupem Adamem Loftusem v roce 1583. V držení Loftusů s přestávkou v 18. stol. až do roku 1852. Poté do roku 1913 v rukou Blackburnů. Po většinu 20. stol. majetek jezuitů. Dnes patří státu.
Zámek od JV.
Graficke pismenko Zámek Rathfarnham stojí v jižním předměstí Dublinu, v obvodu Dublin 14. Je možno k němu dojet autobusy MHD z centra města. Autobus MHD (Dublin Bus) číslo 16 sem jede přímo z letiště. V milionovém městě bez metra může cesta z letiště trvat až 90 minut. Zámek je otevřen celoročně během návštěvní doby. Jeho interiéry jsou ale prázdné, slouží různým dočasným uměleckým výstavám. Za zmínku stojí štukové a malované stropy. Vstup je zdarma, a to i přesto, že je u vstupu vyvěšen ceník vstupného. Státní památková péče si tím vyhrazuje právo vstupné účtovat, snad na nějaké zvláštní akce. Návštěva zámku je vhodná i pro vozíčkáře, uvnitř je ...
Pavel Semple, 6.9. 2018

historie

V době těsně před výstavbou zámku patřil Rathfarnham rodu Eustace z Baltinglassu. Členové tohoto rodu se ale zúčastnili druhé Desmondské rebélie proti anglické nadvládě v letech 1579-1583 a za to jim byly pozemky zkonfiskovány. Alžbětinský renesanční zámek nechal na nově získaných pozemcích postavit arcibiskup a irský kancléř Adam Loftus v roce 1583. Alžbětinská doba odpovídá době vlády královny Alžběty I. Anglické (1558-1603). Zámek je druhem

Pavel Semple, zdroj: (Rathfarnham Castle Visitor's Guide, OPW), 6.9. 2018

popis

Zámek je obdélná třípatrová stavba se čtyřmi nárožními věžemi (baštami). Zatímco severní věže jsou čtvercové, ty jižní jsou mírně kosodélné. Přízemí sloužilo provozním účelům. Původně tu byla kuchyně ve valeně klenuté místnosti, kde je dnes pokladna. Hlavní vchod je v prvním patře severního průčelí zámku. K úzkým vstupním dveřím vede přímé schodiště. Vchod kryje malá otevřená veranda spočívající na čtveřici sloupů. Všechna průčelí mají

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 6.9. 2018

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Samostatné prohlídky