Hrady.cz
Pomník postaven roku 1934 na památku stého výročí písně Kde domov můj. Vybudovali tuchoměřičtí sokolové. V současnosti se již na pomník zapomíná. Zarůstá plevelem a náletovými dřevinami.
Pomník vzniku národní hymny v Tuchoměřicích
© Pavel Vítek 08/2018
Graficke pismenko Tuchoměřice leží 5 km severně od severozápadního konce Prahy. Obec je dostupná příměstskou pražskou dopravou (PID). Pomník hymny najdeme v ulici K Poště, proti parkovišti u mateřské školky.

popis

Pomník vzniku národní hymny byl postaven roku 1934. Stalo se tak na památku stého výročí, kdy poprvé zazněla píseň Kde domov můj. Tehdy 21. prosince roku 1834 ve Stavovském divadle při premiéře hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka zazněla poprvé v podání Karla Strakatého píseň Kde domov můj. A právě v roce 1934 nechali na památku stoletého výročí pomník vybudovat tuchoměřičtí sokolové. V současnosti se již na pomník

pomník, památník
     Praha-západ  (PZ)