Hrady.cz
Románsko-gotický kostel sv. Víta je jediný stavební pozůstatek městyse Zahrádka zatopeného vodami nádrže Švihov na Želivce. Kostel s barokními úpravami v péči NPÚ zpřístupňován příležitostně. Zachovány gotické nástěnné malby. Socha faráře Josefa Toufara připomíná jeho působení v letech 1940-1948.
kostel od jihovýchodu
Graficke pismenko Bývalý městys Zahrádka ležel v údolí řeky Želivky. Ves byla založena někdy na přelomu 12. a 13. stol. a od r. 1327 byla trhovým městečkem. V letech 1562-1854 dokonce nesla název Trhová Zahrádka. Po r. 1970, když bylo rozhodnuto o vybudování přehradní nádrže Švihov, došlo k její likvidaci. Zachován byl pouze románsko-gotický kostel sv. Víta s přilehlým hřbitovem v nejvyšší poloze nad pravým břehem. Ke kostelu byla přenesena z náměstí barokní socha Bolestné Panny Marie z r. 1738, dílo sochaře Jakuba Teplého, a kamenná kašna z r. 1886. Pomník padlým v 1. světové válce z r. 1933 byl přenesen na hřbitov. Interiér kostela je ...
Jiří Špaček, 1.10. 2018

historie

Kostel sv. Víta je jednolodní románsko-gotická stavba s věží, jediný stavební pozůstatek městečka Zahrádka po jeho zatopení vodami přehradní nádrže Švihov. Je chráněn jako kulturní památka ČR v péči Národního památkového ústavu. Nezatopené území Zahrádky bylo přičleněno ke katastru obce Horní Paseka. V r. 1219 daroval král Přemysl Otakar I. Zahrádku Vyšehradské kapitule a ve 14. století byl zdejší kostel farním. Patrně kolem poloviny 13.

Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 2.10. 2018

Havlíčkův Brod  (HB)