Hrady.cz
Barokní trojboká kaple s mírně konkávně vybranými nárožími. Pochází z roku 1732. Na střeše čtveřice kovových křížů. V nikách jsou vymalovány obrazy Nejsvětější Trojice, sv. Václava a sv. Anny. Doklad lidové umělecké práce. Památkově chráněno od r. 1966.
Kaple Nejsvětější Trojice na Hořínské návsi
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Obec Hořín najdeme nedaleko od města Mělník, na levém břehu Labe. Z centra Mělníka na hořínskou náves je to asi 1,5 km přes starý silniční most. Kapli Nejsvětější Trojice najdeme 200 m jižně přímo proti vstupu do zámku na protáhlé návsi.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1336. Barokní trojbokou kapli s mírně konkávně vybranými nárožími najdeme na hořínské návsi. Pochází z roku 1732. Jde o drobnou hodnotnou stavbu. Kaple je zděná, krytá nízkou prejzovou střechou kopírující půdorys. Na střeše je umístěna čtveřice kovových křížů. Stěny jsou členěny výraznou soklovou římsou a ukončeny profilovanou korunní římsou s draperiovým prohnutím na každé straně. Všechny tři stěny

Mělník  (ME)
    Hořín