Hrady.cz
Rodný dům V. Beneše Třebízského vznikl asi na místě starší zástavby. Pochází patrně z první poloviny 18. stol. s úpravou v 19. stol. Je součástí řadové zástavby na jižní straně návsi. Nyní památník věnovaný životu a dílu spisovatele. Dům je kulturní památkou od r. 1967.
Rodný dům Václava Beneše Třebízského v Třebízi
© Pavel Vítek 08/2018
Graficke pismenko Obec Třebíz se nachází 8 km severozápadně od Slaného. Obcí prochází silnice II/237 Rakovník - Nové Strašecí - Hořešovice - Peruc - Libochovice. Okolo obce vede silnice I/27 z Prahy a Slaného do Loun a Chomutova. Železniční trať na území obce není. Autobusy má Třebíz dobré spojení s Prahou, Slaným, Louny, Chomutovem, Mostem a dalšími obcemi. V obci zaslouží hlavní pozornost Národopisné muzeum Slánska (skanzen), součást Vlastivědného muzea ve Slaném. Rodný domek Václava Beneše Třebízského nalezneme na návsi proti kostelíku sv. Martina.

historie

Dům, který je veden jako rodný dům Václava Beneše Třebízského, vznikl pravděpodobně na místě starší zástavby. Objekt pochází patrně z první poloviny 18. století s úpravou v 19. století. Dům č. p. 19. má kromě kulturně historické hodnoty i hodnotu architektonickou a urbanistickou. Důležité je datované skupinové vysazení domu, které bylo zjištěno archivním výzkumem a upřesněno do 1. poloviny 18. století. Chalupa je součástí řadové zástavby,

popis

Chalupa je součástí zajímavé řadové zástavby na jižní straně návsi. Jedná se o trojici původně řemeslnických domků podobného typu, to je patrové, kryté sedlovou střechou, s dvoudílným půdorysným schématem. Střední objekt č. p. 19 se od okolních liší krátkým křídlem vysunutým do návsi. Jde o patrový nárožní dům na půdorysu velmi mělkého nesymetrického písmene T, završený sedlovou střechou. Zachovány jsou hodnotné stavební prvky. Průčelí domu je

Kladno  (KL)
    Třebíz