Hrady.cz
Kaple vystavěna roku 1848. Osmiboká stavba s hranolovou vížkou. Interiér plochostropý. Ve zvonici dva zvonky. Kaple památkově chráněna od roku 1967.
Kaple sv. Máří Magdaleny v Buštěhradu
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Buštěhrad leží 7 km východně od centra města Kladno. Železniční trať přes město nevede. Do města je ale dobré spojení autobusy jak z Kladna, tak z Prahy a Slaného. Kapli sv. Máří Magdalény nalezneme v severovýchodní části města, na jižní straně původní návsi, na vyvýšené terase při úpatí zámeckého návrší, u silnice vedoucí do Libochoviček.

popis

První zmínka o vesnici, nynějším Buštěhradu, pochází z roku 1209. Největší buštěhradskou kaplí je kaple sv. Máří Magdaleny. Zasvěcena je patronce města. Byla vystavěna v roce 1848 na jižní straně původní návsi u bývalého pivovaru nad pivovarskými sklepy. Jedná se o osmibokou stavbu s hranolovou vížkou. Její interiér je plochostropý a na zvonici jsou dodnes dva zvonky. Začátkem 19. století sem byl ze zaniklé gotické hradní kaple přenesen původní

Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel, Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 1. Praha, Academia, 1977, 27.8. 2018

Kladno  (KL)
    Buštěhrad