Hrady.cz
Lobodický mlýn se prvně uvádí v r. 1600. Současná hlavní budova vznikla zřejmě v r. 1704 a v r. 1827 byla zrekonstruována. V r. 1905 mlýn vyhořel a v r. 1908 byl přeměněn na vodní elektrárnu pro město Kojetín. Elektrárnu dodnes pohání Kaplanova turbína z r. 1932.
Čelní fasáda
© Luděk Vláčil 08/2018
Graficke pismenko Obec Lobodice se nachází v Olomouckém kraji v okrese Přerov mezi městy Tovačovem a Kojetínem. Současná obec se skládá ze tří dříve samostatných částí Cvrčov, Lobodice a Chrbov. Obcí protéká mlýnský náhon napájený z řeky Moravy a Blaty. Nejvýznamnějšími pamětihodnostmi Lobodic jsou hanácký žudr z konce 18. století stojící na návsi, v jeho blízkosti stojící kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a také tři hraniční kameny z roku 1700. Neméně zajímavá je také budova elektrárny čp. 38 stojící u sportbaru Baďa při cyklostezce č. 47.

historie

První zmínka o mlýnu v Lobodicích pochází z roku 1600. Arcibiskupský znak s datací 1704, umístěný na čelní fasádě, připomíná vznik hlavní budovy nebo její přestavbu. Dne 20. září 1757 prodalo arcibiskupství mlýn Karlu Nechvátalovi. V roce 1827 provedl rekonstrukci Václav Urbánek (Wenzl Urbanek), což také připomíná deska na čelní fasádě. V té době měl mlýn číslo 1 a zahrnoval i přilehlou budovu dnešního sportbaru. Zadní část s číslem 2 byla

Luděk Vláčil - zdroj: https://regiony.rozhlas.cz, http://www.kojetin.cz, http://www.lobodice.cz/obec-7/pamatky/ a další, 24.8. 2018

mlýn
    vodní