Hrady.cz
Kostel sv. Víta je raně barokní stavba. Jednolodní obdélná stavba s valenými klenbami. V průčelí sochy sv. Ignáce, sv. Františka Xaverského a sv. Václava. Zařízení kostela z druhé poloviny 18. stol. Památkově chráněn od roku 1958.
Kostel sv. Víta v Tuchoměřicích
© Pavel Vítek 08/2018
Graficke pismenko Tuchoměřice leží 5 km severně od severozápadního konce Prahy. Obec je dostupná příměstskou pražskou dopravou (PID). Kostel sv. Víta stojí vedle původního zámku, později jezuitské rezidence a nyní řeholního domu komunity Chemin Neuf. Vzhledem ke své poloze na kopci je nepřehlédnutelný.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1301. Historie farního kostela sv. Víta v Tuchoměřicích je spjata s působením jezuitské staroměstské koleje. V roce 1623 zakoupili staroměstští jezuité panství Tuchoměřice se zámkem, přestavěným v průběhu 16. století z gotické tvrze na renesanční šlechtické sídlo. Na místě gotické tvrze a starého kostela sv. Víta byla vybudována jezuitská rezidence podle plánů stavitele Orsiho. Římskokatolická farnost

Pavel Vítek – zdroj: Poche Emanuel a kol. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 4. Praha: Academia, 1982, 23.8. 2018

popis

Kostel sv. Víta je raně barokní stavba bez věže. Jde o jednolodní obdélnou stavbu s valenými klenbami. Po obou stranách oratoře je umístěn užší obdélný presbytář. Východní průčelí bylo vybudováno v letech 1732–1736. Je členěno pilastry. Nad segmentovým štítem obdélníkového portálu je umístěno obdélníkové okno ukončené segmentem. V nikách průčelí jsou umístěny tři pískovcové sochy, které pocházejí patrně z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Jedná se

Praha-západ  (PZ)
    Tuchoměřice