křižovatka řek - Sifon

Uhřičický Sifon
Uhřičický „sifon“ je unikátní technické zařízení (tzv. shybka) z r. 1908, sloužící jako křižovatka dvou vodních toků, přičemž větší a výše položený mlýnský náhon podtéká pode dnem menší a níže položené říčky Valová.
Sifon z r. 1908
Výtoková část
© Luděk Vláčil 08/2018
Graficke pismenko Uhřičický „Sifon“ je unikátní technické zařízení, ukryté v polích severovýchodně od Uhřičic na pravém břehu řeky Moravy. Jedná se o uměle vybudované křížení dvou vodních toků, Valové a Bolelouckého náhonu, přičemž větší a výše položený mlýnský náhon podtéká pod menší a níže položenou říčkou Valová. Toto mimořádné vodní dílo (tzv. shybka) z r. 1908 je svým provedením zřejmě jediné v České republice a údajně jedno ze dvou v Evropě. Shybka byla ke křížení vodních toků později použita i u křižovatky Baťova kanálu s řekou Veličkou a Kudlovickým potokem, ale v tomto případě podtéká níže položený a menší tok pode dnem toho ...

historie

Mlýnský náhon, vytékající z řeky Moravy u Bolelouce a za Lobodicemi se do ní opět vlévající, byl vytvořen snad již ve středověku. V roce 1583 byl mlýnský náhon prodloužen až do Kojetína. Křížení s říčkou Valovou tehdejší stavitelé vyřešili překlenutím Valové dřevěným korytem (tzv. vantrokami) širokým 10,5 metrů, které bylo později nahrazeno železným. Překlenutí Valové vantrokami však bylo hlavní příčinou častých záplav okolí. Proto byla na

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.tvmorava.cz/clanek/3723/krasne_v_kraji_-_sifon_uhricice, https://www.strednimorava-tourism.cz/cil/krizovatka-rek a další, 6.9. 2018

technická památka
     Přerov  (PR)