Hrady.cz
Tvrz vznikla v 1. pol. 16. stol. za držení Drslavic rytířským rodem Vlasatých z Domaslavi. Jako tvrz je však sídlo výslovně uváděno až v roce 1632. Od roku 1833 v majetku Černínů z Chudenic. Dnes je objekt využíván k bydlení.
Jižní křídlo
© Luděk Pitter 10/2005
Graficke pismenko Obec Drslavice sice leží poněkud stranou hlavních silnic, ale v jejím nedalekém okolí najdete velké množství dalších zajímavosti a památek.
Původní vzhled panského sídla v Drslavicích nám zůstal utajen, dochoval se jen plán z roku 1763, zobrazující jihozápadní část a kapli, kterou chtěl tehdejší majitel v té době přistavět. Z původní starší renesanční stavby zůstaly jen zbytky zdiva jako součást jižního křídla. Dnešní vzhled odráží stav z 18. stol. Trojkřídlá budova je tvořena severním křídlem dříve určeným hospodářským účelům, jižním křídlem s provozními místnostmi a západním křídlem, které sloužilo hlavně obytným účelům. I dnes je objekt využíván k bydlení.

historie

Vznik Drslavického sídla je datován do 1. poloviny 16. stol., kdy byly Drslavice v držení rytířského rodu Vlasatých z Domaslavi. V roce 1556 je sídlo nazýváno obydlím. Poslední z rodu, Sebastián Vlasatý zemřel po roce 1589 a statek zdědila vdova Johanka. Dalším majitel, již v 17. stol., byl Jindřich Janovský z Janovic po němž zůstala vdova Ludmila s pěti dětmi, která Drslavice v roce 1632 prodala Markétě Pekové, rozené Dlouhoveské z Dlouhé vsi.

Úlovec J., Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 8.11. 2005

Klatovy  ( KT)