Hrady.cz
Kaple sv. Václava se nachází v centru obce. Příklad zděné návesní kaple. Postavena r. 1886 v historizujícím slohu. Jižní průčelí zdobí malovaný kruhový medailon s motivem svatého Václava na koni s praporcem v ruce. V dolní části nápis "M. Aleš" jako autor předlohy. Zvon z 30.-40. let 20. stol.
Kaple sv. Václava v obci Kly u Mělníka
© Pavel Vítek 07/2018
Graficke pismenko Obec Kly najdeme 6 km jižně od Mělníka na pravém břehu řeky Labe. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Východně od obce prochází silnice I/9 Praha - Mělník - Česká Lípa. Autobusy je do obce spojení z Brandýsa nad Labem, Kralup nad Vltavou, Mělníka, Neratovic a z Prahy. Kapli sv. Václava najdeme v centru obce uprostřed malé návsi.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1344. Kaple sv. Václava v Klech se nachází v centru nepravidelné trojúhelníkové návsi. Představuje hodnotný příklad zděné návesní kaple, která byla postavená v roce 1886 v historizujícím slohu a je dochována v autentickém stavu. V rámci obce má významnou kulturně historickou hodnotu. Vzhledem k absenci kostela je jedinou sakrální stavbou v historických Klech.

popis

Drobná sakrální stavba na obdélném půdorysu vrcholí hranolovou zvoničkou ukončenou jehlancovou střechou s lomením ve spodní části. Velmi nízkou zvalbenou střechu kaple i zvoničky kryje plechová krytina. Osa kaple vede ve směru sever - jih, přičemž půlkruhově sklenutý vstup otevírá severní průčelí. Nároží člení pilastry s římsovými hlavicemi, východní a západní fasádu prolamují vysoká půlkruhová okna zasazená v pravoúhlých vpadlých rámech. Jižní

Mělník  (ME)
    Kly