venkovský dům U Leknínu

Gasthaus Zum Teichrose
Pův. roubený dům založen Valdštejny, majiteli panství Doksy, v 2. pol. 18. stol. jako hostinec. Výrazně přestavěn a opraven ještě za Valdštejnů v letech 1910-1912. Od 60. let 20. stol. správa a ubytovna Vojenských lesů. Od r. 2012 v soukromém vlastnictví a upraven jako penzion.
Břehyně - dům U Leknínu
Petr Stanislav 7/2018
Graficke pismenko Malá ves Břehyně je prvně doložena pod německým názvem Heidemühl r. 1460, je však určitě starší. S největší pravděpodobností vznikla v souvislosti se založením Břehyňského rybníka nejpozději v době císaře Karla IV. Ves poté zanikla a zůstal zde pouze mlýn. Obnovena byla koncem 18. stol. Současná ves má asi jen třicítku obyvatel a je místní částí města Doksy. Prochází jí silnice II/270, která spojuje Doksy s Mimoní. Nejbližší nádraží v Doksech je vzdáleno asi 5,5 km. Na hráz Břehyňského rybníka přichází žlutě značená turistická trasa ze Starých Splavů, která severně obchází Máchovo jezero a z Břehyně pokračuje do Doks. V sousedství vsi se ...
22.8. 2018

historie

Datum vzniku domu dnes není známo, ale dům i s hospodářskými budovami je zakreslen již na mapách z I. vojenského mapování (Josefské) z let 1764 - 1768. Doložená historie hostinských služeb v domě U Leknínu (Zum Teichrose) je z přelomu 18. a 19 století (dochované pohlednice i inzerát v novinách - nabídka na 4 pokoje se suchým záchodem na dvoře). Hostinec vlastnili tehdejší majitelé zdejšího panství Valdštejnové, jak o tom svědčí například

Petr Stanislav, 17.8. 2018

Občerstvení, Rodiny s dětmi, Bezbariérový, WC, Parkoviště, Rezervace, Úschovna kol, Ubytování