Hrady.cz
V místech nynějšího semináře stával r. 1227 dominikánský klášter. R. 1790 seminář umístěn do bývalého dominikánského kláštera. Poč. 19. stol. zavedeno vyučování v českém jazyku. Roku 1950 uzavřen komunistickým režimem a zrušen. R. 1968 seminář obnoven a r. 1974 opět zrušen. Nové otevření r. 1990.
Olomoucký Arcibiskupský kněžský seminář
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Olomoucký Arcibiskupský kněžský seminář najdeme na Michalském návrší. Nachází se západně od centra města, Horního náměstí s radnicí a sloupem Nejsvětější Trojice. Je postaven na Žerotínově náměstí vedle kostela sv. Michala. Rozměrná stavba semináře zaujímá prostor mezi kostelem sv. Michala, Žerotínovým náměstím a Purkrabskou ulicí.

historie

V místech nynějšího Arcibiskupského kněžského semináře stával již roku 1227 dominikánský klášter. Dominikáni zde zůstali až do josefínské doby. Po rozpuštění generálního semináře na Klášterním Hradisku byl nově konstituovaný arcibiskupský kněžský seminář v roce 1790 umístěn v budově bývalého dominikánského kláštera u sv. Michala. Počátkem devatenáctého století bylo v semináři zavedeno vyučování v českém jazyku. Roku 1835 byla v semináři založena

Za arcibiskupa Maxmiliána Josefa kardinála Sommerau - Beckha byla v roce 1841 dokončena přestavba semináře. Ze starého dominikánského kláštera zůstala jen dolní klenutá chodba, schodiště a vnější zdivo. První a druhé poschodí bylo nově přistavěno. A arcibiskup František Saleský kardinál Bauer v roce 1911 rozšířil seminář o další objekt. Největšího počtu bohoslovců dosáhl olomoucký seminář za arcibiskupa Leopolda Prečana, přes 300. Proto byla v

Olomouc  (OL)
    Olomouc