Hrady.cz
Klasicistní kaple čtvercového půdorysu. Pochází z poloviny 19. století. Obdélníkový vstupní portál, na bočních stěnách okna s půlkruhovými záklenky. Roku 1890 zavěšen zvon, za válek zničený. Roku 1947 v kapličce zavěšen zvon nový.
Kaplička v Brozánkách u Hořína
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Brozánky jsou částí obce Hořín na levé straně řeky Labe proti mělnickému zámku. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Okolo vsi vede silnice I/16 spojující Mělník se Slaným. Autobusy je odtud spojení s Mělníkem a Kralupy nad Vltavou. Kaplička stojí v severní části obce, kde se nachází její nejstarší část.

historie

První zmínka o vesnici pochází z roku 1327. Brozánecká kaple je klasicistní čtvercového půdorysu. Pochází z poloviny 19. století. Na její jižní straně je obdélníkový vstupní portál, na bočních stěnách okna s půlkruhovými záklenky. Střecha kaple je valbová s tympanovým štítem. Z roku 1890 pochází zmínka o kapličce, kdy kněžna Helena Marie Lobkowiczová do kapličky věnovala zvon. Bohužel tento zvon byl ve válečných dobách zničen. V roce 1947 byl v

Pavel Vítek – zdroj: PODLAHA Antonín, Soupis památek historických a uměleckých v politickém okresu Mělnickém, 6.8. 2018

Mělník  (ME)
    Brozánky