Hrady.cz
Kaple svatého Gotharda z roku 1769. Kamenná kaplička zdánlivě čtvercová, ve skutečnosti obdélníková. Ve výklencích byla soška sv. Gotharda, ve zbývajících malované obrazy světců sv. Floriána, sv. Linharta a sv. Judy Tadeáše. Soška ani obrazy se nedochovaly.
Výklenková kaplička mezi Debrnem a Holubicemi
© Pavel Vítek 03/2018
Graficke pismenko Debrno je vesnice, část obce Dolany nad Vltavou. Leží asi 4 km jižně od Kralup nad Vltavou. Kaplička stojí při silnici do Holubic, asi 1,5 km jihozápadně od Debrna a 2,5 km od Holubic. Jak Debrno, tak Holubice mají autobusové spojení s Kralupy nad Vltavou.

historie

První písemná zmínka o vesnici Debrno pochází z roku 1437. Kaplička byla vystavěna v místě, kudy vedla královská cesta, ze které zůstala jen polní cesta od kapličky pod minický les. Přímo zde se sbíhají hranice tří katastrů. Z jedné strany kapličky je to katastr Holubice, z druhé strany Debrno a přes silnici Tursko. Kaplička byla vysvěcena ke cti sv. Gotharda jakožto ochránci osení před bouřkou a krupobitím.
    Pavel Vítek – zdroj: http://www.drobné stavby.cz, 4.8. 2018

popis

Kaple svatého Gotharda je obdélná čtyřstranná výklenková kaplička z roku 1769. Kamenná kaplička je zdánlivě čtvercová, ve skutečnosti je obdélníková. Má rozměry 135 x 165 cm a výšku až ke stříšce 3 metry. Výklenky po stranách jsou poloobloukovité a jsou 150 cm až 155 cm vysoké, nestejně široké a hluboké. V jednom výklenku byla soška sv. Gotharda, ve zbývajících třech výklencích byly malované obrazy světců a to sv. Floriána, sv. Linharta a sv.

Mělník  (ME)
    Debrno