Hrady.cz
Na místě Mariánského sloupu stávala socha Piety. Novobarokní sloup Panny Marie od sochaře Josefa Břenka. Na přední straně malý výklenek se sv. Rosálií. Na sloupu stojí socha Immaculaty. Na nárožích sloupu sochy svatých, Cyrila, Metoděje, Václava a Floriána. Sloup památkově chráněn od r. 1964.
Tišnovský Mariánský sloup
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Tišnov leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě 250 Brno – Havlíčkův Brod a 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí, tak třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší a Brnem. Mariánský sloup najdeme na Komenského náměstí, asi 150 m západním směrem od tišnovské radnice.

historie

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. Na místě dnešního mariánského sloupu stávala od dob baroka socha Piety, která je nyní umístěna před kostelem sv. Václava. Novobarokní sloup Panny Marie od významného místního sochaře Josefa Břenka byl vztyčen roku 1863 k tisíciletému výročí příchodu věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje na Moravu. Sloup je cennou umělecko-historickou památkou a výraznou dominantou a orientačním bodem

popis

Na horním okraji náměstí ve čtvercové, železným zábradlím obehnané ohrádce, přístupné třemi stupni schodiště, je umístěn masivní hranolový sokl, členěný na nárožích pilastry. Ve vpadlinách mezi pilastry jsou ryté rámy s ujmutými rohy. Na přední straně malý výklenek nepravidelného tvaru. V něm malá postavička sv. Rosálie ležící s rukou opřenou pod hlavou s lebkou u lokte. V levici drží kříž. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou. Na