Hrady.cz
Na plochém návrší na jihovýchodním okraji dnešní obce Nezamyslice se v 9. stol. rozkládalo velkomoravské nížinné hradiště chráněné ze severní strany mohutnou palisádou. Dnes je lokalita poškozena výstavbou čerpací stanice a průmyslového areálu.
Pohled na návrší od severovýchodu
Graficke pismenko Hradiska byla pravěkými a raně středověkými předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Jedna taková lokalita se nacházela na výrazném plochém návrší nad pravým břehem říčky Haná, na jihovýchodním okraji dnešní obce Nezamyslice. Tento prostor byl osídlen již v eneolitu. Při záchranném archeologickém výzkumu v roce 1999 byl objeven mohutný palisádový žleb dokládající existenci nížinného opevněného sídliště, datovaného do velkomoravského období (9. stol.), chráněného ze severní strany mohutnou palisádou. Objev mohutného opevnění povyšuje tuto lokalitu na mnohem významnější místo, než se dříve soudilo. Dnes je lokalita poškozena výstavbou čerpací stanice a průmyslového areálu.
Luděk Vláčil - zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, https://www.nezamyslice.cz., 3.8. 2018