Hrady.cz
Stavba kaple proběhla v letech 1888 - 1891. Vysvěcena již r. 1890. Jednolodní stavba se třemi okenními osami. V průčelí představena věž s vysokou jehlancovou střechou. Fasády členěny naznačenými pilastry. Rekonstrukce roku 1989. Kaple je filiální k farnosti v Obyčtově.
Kaple Panny Marie Sedmibolestné ve Vatíně
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Obec Vatín leží 5 km jižně od Žďáru nad Sázavou. Okolo obce vede silnice I/37 vedoucí z Pardubic přes Žďár nad Sázavou do Velké Bíteše. I když okolo obce vede železniční trať č. 250 Havlíčkův – Brno, nádraží ani zastávka zde není. Nejbližší železniční stanice je ve Žďáru nad Sázavou. Vatínskou kapli Panny Marie Sedmibolestné najdeme v jižní části obce u rybníka.

historie

Nejstarší písemná zmínka o obci pochází z roku 1353. V 80. letech 19. století byla vesnice Vatín čtyřikrát postižena velmi zhoubnými požáry. Představitelé obce se tehdy usnesli postavit kapli jako prosbu k Bohu, aby byla vesnice od dalších pohrom ušetřena. Na její výstavbu se vykonala finanční sbírka. Stavba kaple pak proběhla v letech 1888 - 1891. Postavena byla Tomášem Polachem z Velkého Meziříčí. Kaple Panny Marie Sedmibolestné byla vysvěcena

popis

Kaple je jednolodní stavba, na boku se třemi okenními osami. Presbytář je neodsazený, uzavřený trojboce. Vstupnímu průčelí je představena užší věž s vysokou jehlancovou střechou. Fasády jsou členěny naznačenými pilastry. V roce 1926 byla střecha pokryta plechem a okolní náves osázena stromy. Rekonstrukce kaple a přilehlé návsi s rybníkem byla provedena roku 1989. Kaple je filiální k farnosti v Obyčtově a jsou v ní pravidelné bohoslužby,

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Vatín