Hrady.cz
Dvě historické tramvajové dráhy z konce 19. stol. na ostrově Isle of Man s původními tramvajemi v pravidelném provozu. Snaefelská horská dráha vede na nejvyšší vrchol ostrova Snaefell. Obě dráhy se setkávají v městečku Laxey.
Vůz číslo 16. M.E.R. z roku 1898 v Laxey.
Graficke pismenko Tramvajová stanice v městečku Laxey na východním pobřeží ostrova Isle of Man je místem setkání dvou historických tramvajových tratí. V nadmořské výšce 40 m tu začíná světoznámá tramvajová trať Snaefell Mountain Railway, která vede z Laxey na nejvyšší vrchol ostrova Snaefell (621 m n. m.). Zároveň je Laxey také na trase tramvají elektrické dráhy Manx Electric Railway – (M.E.R.), která vede z Douglasu do Ramsey podél východního pobřeží ostrova. Obě tratě provozují tramvaje z konce 19. stol. Jde tak o nejstarší tramvaje na světě v pravidelném provozu na jejich původním místě. Kromě tramvají je Laxey známé především velikým vodním kolem Laxey Wheel. To ...
Pavel Semple, 28.7. 2018

historie

První fáze elektrické dráhy Manx Electric Railway – (M.E.R.) o rozchodu 914 mm byla projektována v roce 1889. V té době zažíval ostrov veliký turistický ruch. Povolení k výstavbě bylo uděleno v roce 1892 a stavba byla zahájena na jaře 1893. V létě toho roku byly dodány první tři tramvaje (čísla 1 - 3) a šest otevřených vlečných vozů od firmy G. F. Milnes & Co. Dvě z těchto tří tramvají jsou dosud v provozu. Dne 7. září 1893 byl zahájen provoz

Pavel Semple, zdroj: ( https://manxelectricrailway.co.uk/features/history/ , online Wikipedia)., 28.7. 2018

popis

Dráha M.E.R. má rozchod 914 mm (3 stopy), délku 27.4 km s 33 mezilehlými zastávkami. V celé délce je dvoukolejná. Napájení je 550 V stejnosměrných. Dnes funguje v turistickém režimu od jara do podzimu. Původní tramvaje jsou stále v pravidelném provozu. Obyvatelé ostrova ji většinou nevyužívají a dávají přednost autobusu. Ten je totiž doveze až do centra Douglasu, zatímco tramvaje jen na severní předměstí. Objevují se úvahy, že by úsek dráhy z

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 28.7. 2018

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště