kostel Povýšení sv. Kříže

kostol Povýšenia sv. Kríža, Krásno
Klasicistní farní kostel Povýšení sv. Kříže postavený v letech 1800-1801 byl 2. srpna 1801 slavnostně posvěcen. V 19. a 20. století probíhaly rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 07/2018
Graficke pismenko Nejstarší památkou slovenské obce Krásno, ležící v okrese Partizánske v Trenčínském kraji, ve východní části Nitranské pahorkatiny, při severním úpatí pohoří Tríbeče, na levostranné terase řeky Nitry, je areál zaniklého kostelíka na kopci Chřiby při severovýchodním okraji obce. Nedaleko stojí mladší, současný římskokatolický farní kostel Povýšení sv. Kříže, který je přístupný v době konání bohoslužeb. Fara se nenachází přímo u kostela, ale je situována asi 150 m jihovýchodně.

historie

Jednolodní klasicistní kostel Povýšení sv. Kříže byl postaven v letech 1800-1801 a na jeho stavbu byl použit materiál ze starého románsko-gotického kostelíka, který stával opodál. V roce 1801 byla zhotovena klasicistní kazatelna. Téhož roku dne 2. srpna byl kostel slavnostně posvěcen. Hlavní oltář s obrazem Povýšení sv. Kříže z roku 1806 je dílem J. Zannusiho a do kostela byly umístěny také dvě barokní plastiky sv. Barbory a Immaculata -

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 25.7. 2018

Slovensko