Hrady.cz
Barokní pískovcová socha sv. Anny z roku 1739. Plasticky členěný hranolový podstavec. Socha ztvárňuje sv. Annu sklánějící se k malé Panně Marii. Panna Maria i sv. Anna mají k hlavě připevněnou kovovou zlatě natřenou paprskovitou svatozář. Socha památkově chráněna od r. 1966.
Socha sv. Anny v Hoříně
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Obec Hořín najdeme nedaleko od města Mělník, na levém břehu Labe. Z centra Mělníka na hořínskou náves je to asi 1,5 km přes starý silniční most. Sochu sv. Anny s Marií najdeme při vchodu do zámku, před budovou školy.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1336. Barokní pískovcová socha sv. Anny od sochaře Ferdinanda Vendy je datovaná rokem 1739. Stojí na plasticky členěném hranolovém podstavci. Socha ztvárňuje sv. Annu sklánějící se k dívce Panně Marii. Kvalitní barokní skulptura je vysoké památkové hodnoty.

popis

Hranolový podstavec sochy sv. Anny stojí na obdélné základně. Každá strana dříku podstavce obsahuje zdobné plastiky a vystupující zrcadlo, které je na čelní straně opatřeno rytým nápisem s datem 1739. V seříznutých rozích dříku podstavce vystupují volutky obkružující samostatnou zdobnou římsu. Z římsové hlavice uprostřed vystupuje zdobný prvek, zakončený pod římsou třemi trojúhelníky v řadě. Socha ztvárňuje sv. Annu sklánějící se k dívce, Panně

socha, monument
     Mělník  (ME)