Hrady.cz
Trojboký pískovcový hraniční kámen s heraldickými prvky byl zhotoven v roce 1681. Jeden z mála dochovaných kamenů, v minulosti vytyčujících hranici panství Ditrichštejnů, Žerotínů a Řádu německých rytířů. Od roku 1958 národní kulturní památkou.
Hraničník na hoře Vysoká hole (1464 m)
Pohled od jihu
© Luděk Vláčil 07/2018
Graficke pismenko Hraničník se nachází na hranici katastrálních území obcí Malá Morávka a Loučná nad Desnou v nejvyšších partiích Jeseníků, na vrcholové plošině hory Vysoká hole, v nadmořské výšce 1464 m. K hraničnímu sloupu se nejlépe dostanete po červeně značené turistické cestě jdoucí souběžně s naučnou stezkou "Po hřebenech - světem horských luk" z Ovčárny kolem Petrových kamenů. Kámen stojí v těsné blízkosti dřevěné boudy a nedaleko betonového soklu, který je jediným pozůstatkem německé radarové základny z 2. světové války. Další, o něco mladší a zachovalejší, hraniční kámen stojí na hoře Praděd.

popis

Trojboký tesaný pískovcový hraniční sloup je vysoký cca 1,2 m a široký cca 0,5 m. Na každé straně sloupu je tesaný, dnes již obtížně čitelný, reliéf heraldického znaku Ditrichštejnů, Žerotínů a znaku Řádu německých rytířů. V horní části kamene je patrný zvětralý kříž a datace 1681.
    Luděk Vláčil - zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/? a další, 12.7. 2018

Bruntál  (BR)