Hrady.cz
Pozdně barokní sochařská práce z doby kolem roku 1730. Plastika sv. Jana Nepomuckého v obvyklém kanovnickém rouchu s biretem na hlavě. Kolem hlavy obroučka s hvězdami. Podstavec sochy zhotoven z kamene, vlastní socha z pískovce. Socha od r. 1970 památkově chráněna.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Ostrově nad Oslavou
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Městys Ostrov nad Oslavou leží 10 km jižně od Žďáru nad Sázavou. Obcí prochází silnice č. 37, vedoucí z Pardubic přes Žďár nad Sázavou do Velké Bíteše. Nedaleko obce vede železniční trať č. 250 Havlíčkův – Brno a je zde nádraží Ostrov nad Oslavou. Obec má autobusy spojení nejen s místy, která leží nedaleko, jako Žďár nad Sázavou nebo Velká Bíteš, ale i se vzdálenějšími, jako s Hradcem Králové, Třebíčí nebo Znojmem. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdeme na návsi v centru obce.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1356. Socha sv. Jana Nepomuckého v Ostrově nad Oslavou stojí na rozsáhlé návsi v centru. Pozdně barokní sochařská práce pochází z doby kolem roku 1730. Socha českého světce je umístěna na vysoké kamenné podezdívce v železné mřížové ohrádce s hranolovými pilířky v nárožích. Na přední straně soklu je plastická kartuše. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou, na přední straně na římse je malá

socha, monument
     Žďár nad Sázavou  (ZR)