Hrady.cz
V 15. století vystavěno opevnění kolem kostela. Dodnes u kostela patrné jeho pozůstatky. Na západní a jižní straně ohrazení dochovány úseky hradebního opevnění. Zeď zpevněna sledem mohutných opěrných pilířů. Jediný doklad gotické městské fortifikace. Od r. 1964 památkově chráněno.
Zbytky městského opevnění v Tišnově
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě 250 Brno – Havlíčkův Brod a 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí, tak třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší a Brnem. Městské opevnění v Tišnově najdeme před hlavním vstupem do kostela a na jižní straně u kostela sv. Václava.

popis

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. V 15. století bylo vystavěno opevnění kolem kostela. V blízkosti kostela jsou dnes patrné jeho pozůstatky. Plocha kolem kostela je na západní a jižní straně ohrazena dochovanými úseky hradebního opevnění. Na jižní straně, kde terén strmě klesá, se nachází zakřivený úsek zdi ze smíšeného zdiva, který má z větší části ráz tarasní zdi s nízkou parapetní zídkou. Zeď je zpevněna sledem

brána, opevnění
    nepatrné zbytky zdí