Hrady.cz
Mlýn do dnešní barokní podoby přestavěn r. 1752. Významná památka barokního původu. Na jihovýchodní straně vlastní budova mlýna. V jihozápadním rohu původně kovárna. Areál ohrazen kamennou zdí. Vstupní brána je mezi stodolou a nárožím mlýna. Mlýn památkově chráněn od r. 1987.
Klingerúv mlýn, stojící mezi Střadokluky a Číčovicemi
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Kalingerův mlýn stojí v katastru obce Středokluky, asi 1,5 km severně od obce. Nachází se na samotě v údolí Zákolanského potoka. Mezi mlýnem a obcí prochází dálnice D7. Ke mlýnu se ze Středokluk dostaneme podjezdem pod dálnicí u exitu 5 a pak směrem na Číčovice. Od podjezdu po jednom kilometru odbočíme vlevo na místní komunikaci a po půl kilometru dorazíme ke Kalingerovu mlýnu.

historie

Mlýn je poprvé písemně zmiňován již roku 1415. Raně barokně přestavěn po třicetileté válce. Do dnešní barokní podoby byl přestavěn roku 1752 za Jana Kalingera. Tato datace je zachována na pískovcové klenbě brány, která vede do hospodářského dvora. Areál Kalingerova vodního mlýna představuje významnou památku barokního původu. Stojí na pomyslném rozhraní slohové a lidové architektury. Další zásadní přestavby proběhly ve 30. a 40. letech 20.

Pavel Vítek – zdroj: PEŠTA, Jan. Kalingerův mlýn u Středokluk. Památky středních Čech 2001, 4.7. 2018

popis

Mlýn byl založen na starší rybniční hrázi. Rybník, původně značně rozsáhlý, byl vysušen v polovině 19. stol. Areál mlýna má nepravidelný protáhlý půdorys s podélnou osou vedenou ve směru východ - západ. Na jihovýchodní straně stojí vlastní budova mlýna. Jedná se o mlýnici a obytné stavení. Na ni se v jihozápadním rohu napojuje nižší křídlo, kde byla původně kovárna. Na severozápadní straně areálu stojí novodobě upravená, původně hospodářská

mlýn
    vodní