Olšany u Prostějova

archeologické naleziště Zlatniska
V r. 1998 byla při záchranném archeologickém výzkumu objevena část palisádového žlebu, obepínajícího kruhový prostor o průměru asi 80 m a pravděpodobný severní vstup. Lehce opevněný kruhový areál je rámcově kladen do pozdního eneolitu až starší doby bronzové.
Celkový pohled na vyvýšenou plošinu „Zlatniska“
© Luděk Vláčil 07/2018
Graficke pismenko Poloha „Zlatniska“, jejíž bohaté pravěké osídlení je zmiňováno v archeologické literatuře již na počátku 20. století, lze v současnosti považovat za jednu z nejprozkoumanějších archeologických lokalit v této části Prostějovska. Výzkum zde probíhá v několika etapách již od roku 1995 v souvislosti s postupnou výstavbou průmyslového areálu. Při záchranném archeologickém výzkumu, během prodlužování výrobní haly č.1 průmyslového areálu v r. 1998, byla na mírné ostrožnovité plošině v prostoru polní trati „Zlatniska“ objevena část palisádového žlebu obepínající kruhový prostor o průměru asi 80 m a pravděpodobný severní vstup. Zlomkovitý ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://is.muni.cz, http://arub.avcr.cz, www.uapp.cz, Olšany u Prostějova a další, 2.7. 2018

hradiště
    zaniklý