Hrady.cz
Základy domu z doby pozdní renesance. Barokně přestavěn. Jednopatrový dům o 3 okenních osách. Ve štukových rámech freskové obrazy sv. Martina a sv. Jiří. Dům památkově chráněn od r. 1964.
Dům u Jana v Tišnově
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Tišnov leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě č. 250 Brno – Havlíčkův Brod a č. 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí, a také třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší i Brnem. Dům U Jana najdeme severozápadně od Komenského náměstí, na křižovatce ulic Janáčkova, Dvořáčkova a Jungmannova.

historie

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. Dům U Jana je jeden z nejcennějších měšťanských domů v Tišnově. Základy má ještě z doby pozdní renesance. Jeho podobu mu dal jeho stavitel Jiří Vojtěch Šimon z Hořic. Jeho vysoký volutový štít a křehká fasáda, doplněná dvěma freskami světců v rokokových štukových rámech, výrazně vynikají z ostatní, většinou barokní zástavby. Dnešní podoba je výsledkem barokní přestavby, v rámci které

popis

Měšťanský barokní dům z druhé poloviny 18. století s výrazně členěným průčelím. Jedná se o jednopatrový dům o 3 okenních osách se štítem do ulice s bočními zídkami, ukončenými hranou završenou segmentově vypjatým štítem. Na zídce je kovové zábradlí. Hladká fasáda je v přízemí prolomena jedním pravoúhlým oknem se šambránou. Přízemí od prvního patra je odděleno kordonovou římsou. První patro s třemi okenními osami pravoúhlými se šambránami. Nároží