Hrady.cz
Dřevěný patrový podstávkový dům z roku 1729. Dnes nejstarší dům ve městě. V letech 1785 až 1866 patřil Zillichům. Zdevastovaný dům před rokem 1995 opraven. V letech 1995 - 2010 Muzeum Českého Švýcarska a Krásnolipska. Dnes cukrárna.
Severní strana domu.
Graficke pismenko Dřevěný patrový podstávkový dům U Frinda, číslo popisné 4, se zachoval jako jediný svého druhu na jižní straně Křinického náměstí v Krásné Lípě. Dnes je označován za nejstarší dochovaný dům v katastru města. Byl postaven v roce 1729. V období let 1785 až 1866 v něm žila rodina Zillichů, známých ranhojičů a lékařů. Philip Zillich jako první v Čechách zahájil v roce 1801 očkování proti černým neštovicím. Zdevastovaný dům byl před rokem 1995 opraven a v letech 1995 až 2010 zpřístupněn jako muzeum Českého Švýcarska a Krásnolipska. Poté tu byla otevřena cukrárna U Frinda. Dům dnes nese jméno místního rodáka, malíře, ilustrátora, ...
Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule), 28.6. 2018

popis

Dům U Frinda je dřevěný patrový podstávkový dům. Jde o typ domu s roubenou komorou v přízemí a prvním patrem stojícím na podstávce. Podstávka je samostatná konstrukce ze sloupů, která nese první patro a střechu nezávisle na přízemí. Klasická roubená stavba špatně odolává svislému tlaku. Dům U Frinda má v přízemí dřevěné podloubí se třemi dřevěnými oblouky. Podloubí je ale uzavřeno dřevěnými vraty a proto v zavírací době cukrárny z náměstí

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 28.6. 2018