Hrady.cz
Kaple sv. Anny je drobná výklenková klasicistní kaple, postavená kolem roku 1800. Výklenková pravoúhlá kaple. Stavba ukončena odstupňovanou římsou, na ní segmentový fronton. Na vrcholu kaple jednoduchý kříž. Kaple památkově chráněna od r. 1967.
Výklenková kaple sv. Anny v Buštěhradu, u silnice do Lidic
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Buštěhrad leží 7 km východně od centra města Kladno. Železniční trať přes město nevede. Nejblíže městu je železniční zastávka Kladno-Vrapice ve vzdálenosti 3 km, která leží na trati 093 z Kralup nad Vltavou do Kladna. Město má ale dobré spojení autobusy jak do Kladna, tak do Prahy a Slaného. Kapličku sv. Anny najdeme naproti hřbitovu, po pravé straně silnice do Lidic.

popis

První zmínka o vesnici, nynějším Buštěhradu, pochází z roku 1209. Kaple sv. Anny je drobná výklenková klasicistní kaple. Postavena byla kolem roku 1800. Je kvalitním příkladem drobné sakrální architektury. Jedná se o výklenkovou pravoúhlou kapli. Stavba je ukončena odstupňovanou římsou. Na ni dosedá segmentový fronton, rámovaný mohutnou odstupňovanou a profilovanou římsou. Fronton je krytý taškami bobrovkami. Pravoúhlý výklenek má půlkruhově

Kladno  (KL)
    Buštěhrad