Hrady.cz
Římskokatolický farní kostel Nejsvětější Trojice byl postaven v l. 1636-1644 původně jako renesanční. V r. 1663 byla stavba rozšířena o věž. V r. 1755 byla dokončena barokní přestavba kostela. Nedlouho poté byl areál rozšířen o faru.
věž kostela
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Radošina se nachází na západním Slovensku v Nitranském kraji, v jihozápadní části okresu Topoľčany. Nejvýznamnějšími dominantami Radošiny je kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) a farní kostel Nejsvětější Trojice. Kostel obklopený upraveným parkem je přístupný v době konání bohoslužeb.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.radosina.sk a další, 24.8. 2018

historie

První zmínka o existenci fary a tedy i kostela v Radošině se uvádí v souvislosti s údaji o faráři Jacobusovi z let 1332-1337. Tento původní, zřejmě gotický, chrám byl zasvěcen sv. Pavlovi. Nový kostel byl postaven v renesančním slohu v letech 1636-1644, možná na místě staršího chrámu a měl již patrocinium Nejsvětější Trojice. V roce 1663 byla stavba rozšířena o věž, což připomíná erb nad vchodem. V roce 1755 byla dokončena barokní přestavba

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.radosina.sk/navstevnik/kulturne-pamiatky/rimskokatolicky-kostol/ a další, 12.7. 2018

popis

Kostel je jednolodní stavba zaklenutá renesanční valenou klenbou s lunetami, dosedající na vtažené pilíře a má půlkruhový závěr presbytáře. V kostelní lodi je zděný chór s rovným parapetem, k ní je ze severní strany přistavěna sakristie. Věž je zakončena jehlancovou střechou s dvouramenným železným křížem. Ve věži jsou zavěšeny zvony na elektrický pohon a hodiny. Hlavní oltář s obrazem Nejsvětější Trojice, sochami světců, andělů a křížem s

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.radosina.sk/navstevnik/kulturne-pamiatky/rimskokatolicky-kostol/ a další, 24.8. 2018

Slovensko
    Nitransky