Hrady.cz
Zámek vznikl přestavbou hradu, postaveného Valdštejny před r. 1436. V 2. pol. 16. stol. byl hrad přestavěn na renesanční zámek. Po r. 1620 byl zámek Valdštejnům zkonfiskován a získal jej Rombaldo hrabě de Collalto. V držení rodu do r. 1945, kdy byl zestátněn. Od r. 2008 postupná rekonstrukce zámku.
Brtnice
celkový pohled od východu
2003 ©Zany
Graficke pismenko Někdy mezi lety 1423-36 potrestala hotovost jihlavských měšťanů vojenské aktivity prohusitských pánů z Valdštejna dobytím a vypálením jejich hradu Rokštejna. Náhradou za ztracené rodové sídlo si Valdštejnové postavili nový hrad na nepravé ostrožně nad křižovatkou obchodních cest při říčce Brtnice. Na postavení hradu si již roku 1436 stěžovali jihlavští měšťané tehdejšímu moravskému markraběti vévodovi Albrechtu Habsburskému. Krátce po polovině 15. století Hynek a Václav z Valdštejna nevelký hrad významně rozšířili. Třetí etapa pak následovala někdy v rozmezí let 1480-1515. Někdy na sklonku života Buriana z Valdštejna (+1544) následovaly další již ...
Zany (doplněno redakcí podle http://www.zamek-brtnice.eu), 11.9. 2005

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Noční prohlídky