Hrady.cz
Zříceniny gotického hradu nedaleko Vranovské přehrady, poprvé připomínaného v roce 1331 s kaplí sv. Kateřiny. Hrad se uvádí jako pustý od 15. století.
Graficke pismenko Hrad Frejštejn je co by kamenem dohodil (a zbytek samozřejmě došel 9 km) od hradu Cornštejna po zelené turistické. Tato hradní zřícenina nedaleko vesnice Podhradí nad Dyjí má pravděpodobně ve svých zdech zlé duchy, neboť na mne působila velmi stísněně a nepřátelsky. Co je na tom pravdy? (informace se váže k návštěvě v roce 1996)
Vlky, 28.5. 2002

historie

Zříceniny hradu Frejštejna leží na pravém břehu řeky Dyje, kde začíná Vranovské jezero, jižně od Podhradí nad Dyjí (dříve Frejštejn). Podle hradu se psali v r. 1250 Gaitmar z Frejštejna a jeho bratr Hartleb a v r. 1286 Oldřich Frej z Frejštejna. Další zpráva o hradu pochází z r. 1331 a hovoří se v ní o purkrabím na Frejštejně. V r. 1390 se na hradě připomíná kaple sv. Kateřiny. Král Zikmund zapsal hrad Lipoltovi z Krajku. Jeho zástupce Jan

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Znojmo  (ZN)