Hrady.cz
Současný klasicistní římsko-katolický farní kostel sv. Filipa a Jakuba vznikl v l. 1785-1788 přestavbou staršího chrámu o kterou se významně zasloužil Gabriel Zerdahelyi. U kostela stojí kaple s kryptou Zerdahelyiů a fara.
kostel sv. Filipa a Jakuba
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Nitrianska Streda (maďarsky Nitra-Zerdahely) se nachází na západním Slovensku, na severu Nitrianského kraje, v okrese Topoľčany asi 4 km od okresního města, na levém břehu řeky Nitry. V obci jsou dva veřejnosti nepřístupné zámky (kaštiele): klasicistní kaštieľ z 19. století a renesančně-barokní kaštieľ z 16. století. K dalším památkám patří dva kostely s farami: evangelický kostel z r. 1748 a římsko-katolický klasicistní farní kostel sv. Filipa a Jakuba z l. 1785-1790, který je přístupný v době konání bohoslužeb.

historie

Ve vsi prvně vzpomínané v roce 1278 jako „Zeredahel" se v roce 1332 poprvé připomíná také kostel sv. Walburgy a fara. V té době zde byl farářem kněz Mikuláš. Další osudy ani případná doba zániku kostela sv. Walburg nejsou známy. Při přestavbě se patrocinium kostela mohlo změnit na sv. Filipa a Jakuba, jenž se poprvé vzpomíná v roce 1559. Farnost zanikla s příchodem protestantství a opuštěný kostel zabavili evangelíci. Později se obyvatelé vsi

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.nitrianskastreda.sk/rimsko-katolicka.html, http://www.tourist-channel.sk, http://www.nitrianskastreda.sk/evanjelicka-a-v-.html a další, 22.9. 2018

popis

Jednolodní kostel s přistavěnou věží má po obou stranách umístěny sakristie. Na průčelí v tympanonu je umístěn erb Zerdahelyiů. Klasicistní hlavní oltář s obrazem sv. Filipa a Jakuba pochází z konce 18. století. Z téhož období je i kazatelna a křtitelnice z červeného mramoru. Na stěně za křtitelnicí je nástěnná malba znázorňující křest Krista. U kostela stojí klasicistní kaple s rodovou kryptou Zerdahelyiů. Součástí areálu je i fara č.p. 113

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.tourist-channel.sk a další, 2.10. 2018